Säsongen 2016/2017 tog HV71 hem SHL. Nu undrar många om de har någon chans att försvara guldet, eller om det blir en ny svensk mästare i ishockey. För att gå hela vägen måste många bitar falla på plats. I SHL finns åtminstone 6-7 lag som alla har kapaciteten att vinna. De flesta SHL-experter pekar dock på Växjö Lakers. Låt oss titta lite närmare på de främsta utmanarna.

Växjö

Har blivit förstärkta med Viktor Fasth som många tror blir SHL:s bästa målvakt under säsongen. Målvakten är som alltid den viktigaste spelaren och det kan fälla avgörandet. Något annat som talar för Växjö är en stark offensiv, skickliga backar och en organisation som brukar vara skicklig på att hitta rätt förstärkningar när de behövs som mest.

Skellefteå

Har de senaste säsongerna varit ett givet topplag även om det blivit en del misslyckanden i slutspelet. De har inte förlorat särskilt många av sina nyckelspelare och nu är även gamla trotjänaren Jimmie Ericsson tillbaka. Ett erkänt svårslaget lag som har massvis med rutin.

Frölunda

Ett stabilt lag som alltid tar sina poäng. Laget är fullt av klasspelare och har en riktigt bra offensiv. Om de kan undvika skador blir de livsfarliga. De kommer ha goda chanser att utmana om seriesegern och att gå långt i slutspelet.

Övriga lag

Som tidigare nämndes finns åtminstone 6-7 lag som kan vinna SHL. Utöver de tre ovan är det Djurgården, Färjestad och Malmö som sett giftigast ut hittills. Kampen om att ens gå till slutspelet kan bli stenhård, eftersom många lag lär vara där och kriga när det drar ihop sig på vårkanten. Endast lag 1-6 är direktkvalificerade för kvartsfinal. Lag 7-10 spelar åttondelsfinal. I skrivande stund kan inte ens regerande mästaren HV71 känna sig säkra. Brynäs har också varit något av en besvikelse. Vissa SHL-experter hade tippat dem topp 3 inför säsongen, men de ser ut att sluta någonstans runt plats 10 och får vara glada över att ens gå till slutspel.