2018 års Olympiska Spel var något annorlunda än tidigare år då det inte fanns något lag från Ryssland som tidigare. Detta var på grund av de uppgifter som framkommit angående en systematisk dopning av ryska idrottare under 2014 års Olympiska Spelen. Ryssland kunde dock ställa upp med ett lag, som förvisso skiljde sig ifrån det vanliga, under vissa förutsättningar. För det första fick inte någon av dessa idrottare ha blivit dömd för dopning tidigare. Det ställdes även krav på de kläder och den flagga de fick använda sig av.

Eftersom Ryssland som nation inte fick ställa upp i tävlingarna så fick idrottarna istället tävla under namnet “Olympiska idrottare från Ryssland (Olympic Athletes from Russia)” och hade förkortningen OAR. De fick klä sig i mörkröda kläder istället för de vi är vana att se dem i. Den ryska flaggan och nationalsången var inte heller dessa, tillåtna utan byttes ut mot den Olympiska flaggan samt den Olympiska hymnen.

Detta ledde till en del förvirring bland åskådare när de ryska idrottarna, OAR, under öppningscermonin kom bärandes på den Olympiska flaggan och iklädda grå jackor. Det hela blev dock klart för de flesta ganska fort eftersom mycket uppmärksamhet riktades mot detta i början.

Gruppspelet

I herrarnas gruppspel hamnade Sverige i Grupp C tillsammans med Norge, Finland och Tyskland. Sveriges första match var mot Norge där de vann en övertygande, om än inte helt oväntad, seger med 4-0. Nästa match var dock inte lika självklar när Sverige mötte Tyskland som de ändå lyckades besegra med 1-0. I den tredje och sista matchen under gruppspelet ställdes Sverige mot Finland som dittills, precis som Sverige, var obesegrade. Det hela slutade dock till Sveriges fördel med en 3-1 vinst.

Detta innebar att Sverige avslutade gruppspelet helt obesegrade och tillsammans med annan statistik avgjordes det att Sverige gick direkt vidare till kvartsfinalen och slapp spela kvalificeringsmatcher som de övriga tre nationerna i Grupp C fick göra. Övriga länder att gå direkt till kvartsfinal var Tjeckien, OAR och Kanada där enbart Tjeckien dittills var obesegrade i sin grupp.

Efter kvalificeringsmatcherna stod det klart att ovan nämnda lag skulle få sällskap i kvartsfinalen av Tyskland, Finland, Norge och USA.

Kvartsfinaler

Sverige mötte i sin kvartsfinal Tyskland, som de hade besegrat under gruppspelet, så det var ett självsäkert Sverige som åkte ut på planen. Det visade sig dock inte vara fullt så enkelt som man hade hoppats på då Tyskland bjöd på ett starkt motstånd. Det hela gick till förlängning där Sverige till slut fick erkänna sig besegrade och Tyskland tog hem vinsten med 4-3. Tyskland var då klara för semifinal och det svenska laget fick packa sina väskor och åka hem utan någon medalj.

Kanade mötte Finland och det var en jämn match där Kanada till slut drog längsta stråt och vann matchen med 1-0. Det var även en väldigt jämn match mellan Tjeckien och USA som gick ända till straffar där Tjeckien till slut stod som vinnare med 3-2.

Det var dock inte fullt lika jämnt mellan Norge och OAR där OAR vann en övertygande seger med hela 6-1 och var då klara för semifinal.

Semifinaler

Semifinalerna stod mellan fyra starka lag där Tjeckien sågs som en potentiell kandidat för finalen eftersom de varit helt obesegrade tidigare i turneringen. De ställdes dock mot OAR som uppvisat ett väldigt skickligt spel och matchen blev tuffare än de hade räknat med. Den första perioden slutade mållös men under den andra perioden gjorde OAR två mål och satte spiken i kistan i tredje perioden när de även gjorde ett tredje mål. Matchen slutade 3-0 till OAR och Tjeckien fick nöja sig med att spela om bronset.

Den andra matchen var mellan Kanada och Tyskland. Det började bra för Tyskland som efter första perioden ledde med 1-0. Efter andra perioden trodde många att matchen var avgjord då Tyskland gjorde ytterligare tre mål och Kanada fick bara in ett vilket innebar en ledning för Tyskland med 4-1. I tredje perioden kämpade dock Kanada på otroligt bra och lyckades få in två mål men det räckte dessvärre inte utan matchen slutade med en seger för Tyskland med 4-3.

Bronsmatchen

Det blev en jämn match om bronset mellan Tjeckien och Kanada. Första perioden slutade till Kanadas fördel med 3-1. De nästa båda perioderna slutade 0-0 och 3-3 vilket gav Kanada bronset med en 6-4 seger.

Finalen

Finalen spelades mellan OAR och Tyskland och det visade sig vara en riktigt jämn match. OAR hade efter första perioden tagit kommandot och ledde med 1-0 men i andra perioden kvitterade Tyskland och inför den tredje perioden stod det 1-1. Den tredje perioden slutade 2-2 och matchen var oavgjord så det gick till förlängning där OAR till slut stod som segrare och guldmedaljörer med slutresultatet 4-3.

Prisutdelningen

Eftersom det var Olympiska Idrottare från Ryssland, OAR, som vann guldet så blev det lite annorlunda när nationalsången skulle spelas upp och istället fick den Olympiska hymnen spelas upp.